Scaldis Kamermuziekfestival

'Beethoven, Mozart en Brahms'

zondag 19 mei 2019 15:00 - 17:30
Deuren open
14:00 - 18:00
Locatie
Zaal
Genre
Klassiek
Beschrijving
Een indrukwekkend en gevarieerd programma met drie meesterwerken!

Ludwig van Beethoven
Sonate nr. 4 voor piano en cello in C, op. 102
De sonates 4 en 5 opus 102, tegelijkertijd gecomponeerd tussen 1812 en 1817 en uitgegeven in 1817, worden wel beschouwd als het begin van Beethoven’s “derde periode” waarin verschillende problemen steeds meer hun tol eisten. Zijn progressief toenemende doofheid was natuurlijk een enorme bedreiging maar weerhield hem er niet van om in zijn laatste levensjaren nog een aantal visionaire meesterwerken te componeren en aanvankelijk zelfs nog te dirigeren.

Wolfgang Amadeus Mozart
Strijkkwintet nr.5 in D, K. 593
Mozart componeerde zes strijkkwintetten, alle zogenaamde altviool kwintetten, d.w.z. een strijkkwartet met een extra altviool. Ze verschenen steeds met twee tegelijk tussen 1773 en 1791, zijn sterfjaar. Dit werk verscheen in 1790. Het werk was onderdeel van een desperate tour door Duitsland om zijn precaire financiële situatie enigszins te verlichten.

Johannes Brahms
Dubbelconcert  voor viool en cello in a, op.102
Dit werk was Brahms’ laatste voor orkest, gecomponeerd in de zomer van 1887 voor cellist Robert Hausmann en violist Joseph Joachim, met wie hij na een lange vriendschap gebrouilleerd was geraakt na diens scheiding waarbij Brahms de zijde van zijn vrouw Amalie had gekozen. De geste was deels een gebaar om de vriendschap weer te herstellen. Het stuk ontmoette aanvankelijk negatieve kritieken nadat Hausmann en Joachim het in korte tijd een aantal keren hadden uitgevoerd. Brahms had nog schetsen voor een tweede dubbelconcert maar vernietigde die na de koele ontvangst van dit stuk. Zoals zo vaak met revolutionaire werken kwam de erkenning later en nu is het een echte klassieker van het orkestrepertoire.

De uitvoering door een pianotrio is betrekkelijk uniek en vormt een prachtige en prestigieuze afsluiting van dit wederom gedenkwaardige Scaldis Kamermuziek Festival.

Maak kennis met de musici:
Mathieu van Bellen, Maria Milstein en Birthe Blom - viool. Daniel Palmizio en Dana Zemtsov - altviool
Ori Epstein en Ella van Poucke - cello. Nicolas van Poucke en Omri Epstein - piano.

Het Busch Trio
 Deze voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Scheldetheater